Tráviaca sústava
- funkcia: prijatie potravy, jej spracovanie a vylúčenie nestrávených zvyškov
- oddiely tráviacej sústavy: ústna dutina - hltan - pažerák - žalúdok - tenké črevo - hrubé črevo - konečník - anus
1.) Ústna dutina: sú v nej zuby, ktoré pomáhajú mechanickému spracovaniu potravy
- ľudský chrup je HETERODONTNÝ = obsahuje rezáky, očné zuby, črenové zuby a stoličky
- je tiež DIFYODONTNÝ = rozlišujeme mliečny a trvalý chrup
- mliečny chrup má 20 zubov v pomere 2:1:2 (R:O:S) a trvalý chrup ma 32 zubov v pomere 2:1:2:3 (R:O:Č:S)
- stavba zuba: rozlišujeme na ňom koreň, krčok a korunku, na povrchu je sklovina, vnútro tvorí zubovina - dentín (je tvrdší ako kosť) a vo vnútri je kanál vyplnený zubnou dreňou a je tam veľa ciev a nervov
- chemickému spracovaniu potravy napomáhajú sliny, ktoré pritekajú do ústnej dutiny
- sliny sú produkované slinnými žľazami - príušné, podjazykové a podsánkové
- funkcia slín: obsahujú ptyalín, ktorý štiepi polysacharidy; ďalej obsahujú mucín, ktorý obaluje potravu a zabezpečuje kĺzavosť sústa; sliny navlhčujú potravu, obsahujú bakteriocídne látky - lyzozým a chránia pred zubným kazom
2.) Žalúdok: je vakovitý orgán s objemom 1-2 l
- skladá sa zo žalúdočného vchodu, klenby a vrátnika
- vo vnútri je žalúdočná sliznica, ktorej bunky produkujú žalúdočnú šťavu
- žalúdočná šťava obsahuje: a) HCl - tvorí kyslé prostredie v žalúdku a zároveň pomáha aktivovať neúčinnú formu enzýmu pepsinogén na účinnú formu pepsín
b) pepsín - začína štiepiť bielkoviny
c) mucín - cháni žalúdok pred samonatrávením, pri porušení mucínovej vrstvy dochádza k samonatráveniu žalúdka a vzniká vred (na tvorbe žalúdočného vredu sa však môže podielať aj baktéria Helicobakter pylori)
d) chymozín - iba u dojčiat, pomáha zrážať materské mlieko
3.) Tenké črevo: funkcia - trávenie a vstrebávanie
- trávenie sú žliazky v tenkom čreve, ktoré produkujú črevnú šťavu a tiež do dvanástnika priteká z pankreasu šťava, ktorá obsahuje enzýmy na štiepenie živín
- pankreatickú šťavu tvoria enzýmy: a) amyláza - pokračuje v štiepení zložitých sacharidov, konečným produktom štiepenia zložitých sacharidov sú monosacharidy (glukóza)
b) trypsín a chimotrypsín - štiepia bielkoviny, vylučujú sa v neaktívnej podobe ako trypsinogén a chimotrypsinogén; konečným produktom štiepenia bielkovín sú aminokyseliny
c) lipáza - štiepi emulgované tuky na mastné kyseliny a glycerol
- na emulgácii sa podiela zlč
- zlč vzniká v pečeni, uskladňuje sa v žlčníku a žlčovodmi sa dostáva do dvanástnika
- zlč obsahuje farbivá bilirubín a biliverdín a tiež žlčové kyseliny - kyselina cholová a deoxycholová
- vstrebávanie - obsahuje klky a mikroklky, ktoré zväčšujú resorpčný povrch tenkého čreva
4.) Hrubé črevo: začína v pravej bedernej jame ako slepé črevo, z ktorého vystupuje červovitý výbežok - apendix
- slepé črevo pokračuje vzostupnou časťou, priečnou a zostupnou časťou, esovitou časťou a vyúsťuje konečníkom do análneho otvoru
- je cca 1,5 m dlhé a jeho sliznica neobsahuje klky a mikroklky
- funkcia: dochádza k spätnému vstrebávaniu vody, zahusťovaniu črevného obsahu a formovanie stolice
- apendix je vyplnený lymfatickým tkanivom, ktoré ak sa zapáli, napr. pri nepravidelnom vyprázdňovaní a upchatí čreva, vyniká ochorenie APENDICITÍDA
Ochorenia: Gastritída - zápal sliznice žalúdka
Celiakia - forma alergie na lepok